طرح پژوهشی با عنوان "مقایسه انواع تافی و آبنبات تولیدشده در
استان آذربایجان شرقی از نظر میزان انطباق ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی با
استانداردهای ملی" در پژوهشکده ارزیابی کیفیت و سامانه های مدیریت پژوهشگاه استاندارد و گروه پژوهشی منطقه ای آذربایجان شرقی با حمایت اداره کل استاندارد استان آذربایجان شرقی، توسط مریم جلیلی و عارف اولادغفاری اعضای هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی و فراورده های کشاورزی انجام شد. هدف از
اجرای این طرح پژوهشی، بررسی وضعیت کارخانجات تولیدکننده تافی و آبنبات در استان
آذربایجانشرقی (به عنوان مهمترین قطب تولید کننده در کشور) از نظر میزان انطباق
محصول با استانداردهای ملی ایران در ویژگیهایی فیزیکو شیمیایی و میکروبی میباشد.
لازم به ذکر است استان آذربایجان شرقی با داشتن 381 واحد تولید کننده شیرینی و
شکلات فعال و تولید 811 نوع فرآورده
مشمول استاندارد اجباری و اختصاص بیش از 60 درصد از صادرات شیرینی و شکلات، رتبه
اول تولید این محصولات را در کشور دارد.
پروژه مذکور نتایج زیر را بدنبال داشت: بررسی وضعیت واحدهای تولیدی و میزان
انطباق آنها با استانداردهای مربوطه بررسی میزان انطباق محصول تولیدی با
استانداردهای ملی مربوطه، قیاس
کلی بین نتایج به دست آمده از آزمایشگاههای همکار و نتایج طرح حاضر.
نتایج
نشان داد بیشترین درصد عدم انطباق محصولات
یادشده، مربوط به نشانهگذاری و بسته بندی میباشد. نتایج آزمونهای فیزیکوشیمیایی
(رطوبت، خاکستر نامحلول در اسید، قند) و آزمونهای میکروبی (کپک، آنتروباکتریاسه،
اشرشیاکلی) نشاندهنده مناسب بودن وضعیت این صنعت بود.
در مجموع از بین تعداد130 نمونه تافی مورد آزمون، حدود 9% و از بین 79 نمونه
آبنبات مورد بررسی، حدود 6/7% عدم انطباق مشاهده شد. گزارش نتایج طرح، به اداره ارزیابی کیفیت کالاهای
صادراتی و وارداتی و اداره نظارت بر اجرای استاندارد استان ارائه شده است.