طرح پژوهشی با عنوان "ارزیابی ریسک فلزات سنگین(سرب و آرسنیک) در انواع آدامس، فرآورده های ژله و مربا" در پژوهشکده ارزیابی کیفیت و سامانه های مدیریت توسط مریم جلیلی و عارف اولاد غفاری، اعضای هیات علمی پژوهشکده صنایع غذایی و فراوردههای کشاورزی و با حمایت اداره کل استاندارد استان آذربایجان شرقی به اتمام رسید.
ورود
فلزات سنگین به زنجیره غذایی و رسیدن به غلظتهای بحرانی، اثراتی منفی را بر
موجودات زنده بر جای میگذارد. شرینیهایی ماننـد آدامـس و فراوردههای ژلهای از جمله موادغذایی میباشند
که ممکن است آلـوده بـه فلزات سنگین باشند..
ﺑﺮ اﻳﻦ اﺳﺎس اﻧﺪازهﮔﻴﺮی ﻓﻠﺰات ﺳﻨﮕﻴﻦ ﻣﻬﻤﻲ ﻫﻤﭽـﻮن ﺳﺮب و ﻛﺎدﻣﻴﻮم در آدامس و فرآوردهﻫـﺎی ژلهای در ﻣﻨﻘﻄﻪ ﺻﻨﻌﺘﻲ آذربایجانشرقی ﺿﺮوری ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻲرﺳﺪ. ﻟـﺬﺍ ﺍﻳـﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﺎ ﻫﺪﻑ ﺍﺭﺯﻳﺎﺑﻲ
فلزات سنگین از جمله آرسنیک و سرب و کادمیم در آدامس و فرآورده ژلهای محصولات
تولیدی استان آذربایجانشرقی ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ. در این طرح 22 مورد انواع پودر ژله، 28
نمونه مربا، 48 نمونه فرآورده ژلهای و پاستیل، 3 مورد آدامس بدون شکر و 23 مورد
آدامس حاوی شکر نمونهبرداری شد. درنمونههای آدامس بدون قند و حاوی قند، عدم انطباقی مشاهده
نشد. موضوع حائز اهمیت به آزمون
صمغ کل مربوط میشد که در تمام نمونهها در حد مجاز استاندارد قرار داشت. در بررسی
عدم انطباقهای مربا مشخص شد 21 درصد از نمونهها با استاندارد مطابقت نداشتند که
از این تعداد 75 درصد مربوط به اسیدیته و مایقی عدم نشانهگذاری صحیح نمونهها
مربوط میشد. در بررسی فرآوردههای ژلهای تنها 8 درصد عدم
انطباق مشاهده شد که 75 درصد از موارد عدم انطباق به عدم نشانهگذاری صحیح و 25 درصد از موارد عدم انطباق به بالابودن قند
نمونه مربوط میشد. با توجه به اینکه فلزات سنگین از عوامل تاثیرگذار بر سلامتی
افراد است و اثرات آن در طولانی مدت مشخص میشود لازم است میزان فلزات سنگین تمام
محصولات غذایی که میتوانند حاوی این فلزات باشند مورد بررسی قرار گیرد.