انجام طرح فناوری راه اندازی آزمون تعیین میزان فرمالدئید

طرح فناوری  با عنوان " راه اندازی آزمون تعیین میزان فرمالدئید آزاد در انواع ماژیک‌­ها" درپژوهشکده شیمی و پتروشیمی پژوهشگاه استاندارد به اتمام رسید. ماژیک‌های موجود در بازار شامل انواع ماژیک‌های نقاشی، طراحی، صنعتی و نیز تخته سفید می‌باشد. این ماژیک‌­ها به عنوان یک وسیله کاربردی، در مدارس، منازل، دانشگاه­‌ها، شرکت‌­ها اهمیت بسیاری دارد. میزان فرمالدئید، از فاکتورهای مهم در تعیین سلامت و ایمنی در ماژیک­‌ها طبق استانداردهای ملی ایران شماره 4652 و 4653 است. رزین­‌های برپایه فرمالدئید به دلیل ارزانی و انحلال‌پذیری خوب در آب، در صنایع تولید ماژیک استفاده فراوانی دارد. فرمالدئید گازی سمی است و استنشاق آن و حتی تماس آن با پوست موجب بروز مشکلات تنفسی و حساسیت‌­های پوستی می‌شود. از آنجا که بخش عمده­‌ای از مصرف ‌کنندگان ماژیک‌­ها، کودکان، دانش‌آموزان هستند، وجود بیش از حد مجاز این ماده در این فرآورده‌ها، می‌تواند اثرات جبران­‌ناپذیری بر سلامت مصرف­ کنندگان بخصوص این گروه خاص از جامعه داشته باشد.این طرح با هدف راه‌اندازی آزمون میزان فرمالدئید آزاد در نمونه ‌های ماژیک معمولی و ماژیک تخته سفید در پژوهشگاه استاندارد انجام گرفت. تاکنون این آزمون در آزمایشگاه­‌های ادارات کل استاندارد و نیز پژوهشگاه استاندارد انجام نشده است و فقط در تعدادی از آزمایشگاه‌­های همکار انجام می‌­شود. در حال حاضر در ایران 3 واحد تولیدکننده ماژیک وجود دارد و بخش عمده ای از ماژیک‌های موجود در بازار وارداتی هستند. از آنجا که عدم وجود فرمالدئید در ماژیک‌ها یا در صورت وجود، رعایت حد مجاز آن، امتیازی مهم در کاربرد این نوع ماژیک‌ها محسوب می‌گردد و موجب فروش بیشتر این نوع محصولات می‌شود، لذا اندازه‌گیری آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. از طرفی مصرف‌کنندگان بعضا با ماژیک‌هایی مواجه می‌شوند که به ظاهر فاقد فرمالدئید هستند و دارای عبارت formaldehyde free نیز می‌باشند ولی بعد از انجام آزمون، مغایرت آن و وجود فرمالدئید معلوم می‌گردد، که این امر موجب بروز خطرات برای سلامتی آنها می‌ شود. زیرا نه تنها هزینه بالایی به جهت این فاکتور متحمل شده است بلکه وجود این ماده مضر، ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد. در این طرح، علاوه بر  راه‌اندازی آزمون اندازه‌­گیری فرمالدئید در ماژیک‌ها در پژوهشگاه استاندارد، براساس نتایج بدست آمده از آزمون، مشخص گردید که میزان فرمالدئید آزاد در هر دو نوع ماژیک معمولی و تخته سفید، بسیار کمتر از حد مجاز تعیین شده در استانداردهای ملی ایران به شماره­ های 4562 و 4653 است و در دامنه مجاز استاندارد قرار دارد.